Intrinsieke motivatie. Zo overgewaardeerd!

Leestijd 3 minuten

24 januari 2020

“Intrinsieke motivatie. Passie. Alles uit jezelf halen”. We moeten allemaal intrinsiek gemotiveerd zijn en alle leiderschapsprogramma’s gaan over onze drijfveren. 

Ik wil vandaag even een pleidooi houden voor onze extrinsieke motivatie. Anders maken we onszelf gek op de dagen dat we even niet intrinsiek gemotiveerd zijn en we dan gaan denken dat er iets faliekant mis met ons is.

Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het zelf graag wilt, niet omdat je van buiten af wordt gemotiveerd dit te doen. Bij extrinsieke motivatie doe je iets omdat dit van een ander moet of omdat er een andere externe prikkel is die je drijft. Een externe prikkel kan bijvoorbeeld het vooruitzicht zijn op een beloning of de dreiging van straf als je iets niet doet…

Mensen, die intrinsiek gemotiveerd zijn, hebben een hogere concentratie, voelen zich veelal trots, hebben meer plezier tijdens het uitvoeren van hun taak en zijn creatiever. Er wordt zelfs gezegd dat je intrinsieke motivatie nodig hebt om in een bepaalde flow te komen. 

Nou in die flow ben ik gekomen. Jemig zeg! Ik flow me de afgelopen tijd wat rond….

Ik ben mega gedreven om Nederland mentaal gezond te maken. Daar heeft niemand mij voor hoeven dwingen, stimuleren of motiveren. Ook mijn missie, om binnen een jaar een mooi gesprek met Linda de Mol te mogen voeren over het gebruik van humor in het dagelijks leven en daarnaast hoe je gewoon weer (meer) durft te reageren op wat je hoort en ziet i.p.v. het maar weg te slikken en te denken, heb ik volledig zelf bedacht.

Wat the fuck is er dan afgelopen week met me aan de hand? Is mijn intrinsieke motivatie plaats aan het maken voor een extrinsieke motivatie?

Deze week heb ik namelijk geen ene niks gedaan aan mijn hele missie. Iedereen die er iets over vroeg, kreeg te horen dat het heel goed gaat en dat ik lekker rustig aan doe en dat ik pas op dag 70 ben. Ook had ik vandaag echt geen zin om een update te schrijven.

Tropisch weer, vier kinderen die hoognodig toe zij aan vakantie en daardoor ik ook, een volle agenda en een soort van algehele malaise zorgen ervoor dat ik volledig uit mijn flow ben. Daarnaast begint iedereen om me heen mij te adviseren hoe ik het kan aanpakken en te zeggen, dat ik gewoon meer moet gaan bellen i.p.v. mailen.

Aaaaaahhhhhh. Ik merk nu; er is helemaal niks mis met een goeie externe motivatie! 

Dus daarom vandaag in dit artikel een woord van dank.

  • 1000x dank voor jullie ‘gepush’, zodat ik gewoon door blijf gaan.
  • 1000x dank dat jullie adviezen en jullie reacties mij gemotiveerd houden.
  • 1000x dank dat jullie er zijn en ik daardoor deze update heb geschreven i.p.v. dat ik op mijn luie reet op de bank was gaan hangen.
  • 1000x dank dat ik van jullie alleen maar aanmoediging ontvang en ik daardoor in mijzelf blijf geloven.
  • 1000x dank dat jullie mij aan mijn afspraken en beloftes blijven herinneren, zodat ik over een tijdje samen met Linda kan lachen. Lachen over het feit dat een goede intrinsieke motivatie aangevuld met een sterke extrinsieke motivatie er voor hebben gezorgd dat ik nu bij haar zit en dat daar dus helemaal niets mis mee is.

Intrinsieke motivatie vind ik sterk overgewaardeerd en extrinsieke motivatie is wat mij betreft zwaar ondergewaardeerd! Ik heb het in ieder geval echt allebei nodig. 

Zullen we dus alsjeblieft ophouden met het alleen maar hebben over onze drijfveren en alsjeblieft ook onze dankbaarheid uitspreken voor de mensen, onze externe ‘motivatoren’, die ervoor zorgen dat we het volhouden op de dagen dat we er even doorheen zitten!

Leuk weetje; mijn kinderen zijn groot geworden door extrinsieke motivatie; hapje voor opa, hapje voor oma, hapje voor tante Maaike. Anders deden ze hun mond niet open.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

MIJN LAATSTE 4 ARTIKELEN:

Vaccin goedgekeurd door wij van wc-eend.

Leestijd 2 minuten

25 januari 2021

Provocatief Coachen. Wat is dat?

Leestijd 2 minuten

26 november 2020

Evidence-based, Geaccrediteerd en PE-punten.

Leestijd 2 minuten

15 november 2020

intuïtie en instinct.

Leestijd < 1 minuut

20 oktober 2020

Meer ARTIKELEN ONTVANGEN?

nieuwsbrief

* verplicht
/